Recept vznikl náhodou – naložila jsem si kuřecí prsa do medové marinády a nepočítala s tím, že se manžel vrátí z venčení psa s pytlem hub. Maso bylo třeba zpracovat, houby se také nemají nechávat dlouho v lednici. A tak vznikla tahle lahůdka.
Nejprve naložíme maso. V misce smícháme med, kečup a citronovou šťávu, maso směsí potřeme a posypeme grilovacím kořením. Necháme odležet alespoň 2 hodiny, lépe ale přes noc. Očistíme houby a nakrájíme na tenčí kousky (plátky) a dáme dusit na osmaženou cibulku.
Podusíme cca 10–15 minut. Na pánvi na oleji osmahneme maso (můžeme celé půlky prsou, já jsem ale každé nakrájela na cca 6 proužků napříč vlákny, aby bylo maso rychleji hotové). Kvůli chuti jsem na pánev vlila i zbytek marinády, med trochu zkaramelizuje, není třeba se toho bát, ale musíme pánev hlídat, aby se karamel nespálil a nezhořkl.
Když se maso na povrchu zatáhne a zezlátne, zalijeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku a omáčku povaříme. Záleží na vlhkosti masa a druhu zakysanky (a také na tom, jak husté omáčky máme rádi), já musela omáčku naředit cca 1/4 l vody. Potom vmícháme podušené houby, ochutíme česnekem a solí a omáčku necháme ještě tak 5 minut táhnout, aby se chutě spojily.
Servírujeme s knedlíkem nebo těstovinami, máme-li, posypeme plátky mandlí nebo sekanou petrželkou.
Trošku mouky dáme do misky, přidáme droždí, cukr a 4 lžíce jogurtu. Mícháme, dokud droždí úplně nerozmícháme. Necháme…
více o Pikantní bábovka se salámem
1. Do mísy dáme všechny suché ingredience. Kakao je dobré prosít přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Všechny suché…
více o Perník s čokoládou a kokosem