Sodu smícháme s moukou a ze všech přísad vypracujeme těsto. Necháme 5 hodin v chladu odpočívat. Vyválíme přes mírně pomoučený mikroten tenčí těsto a vykrajujeme kolečka. Pracujeme raději s menším množstvím těsta, dělá se to lépe, medové těsto má snahu se lepit.
Pečeme na papíru na pečení rychle při teplotě asi 180 °C jen do světlounka. Používám špachtli a raději plech vytáhnu a podívám se, jestli růžoví, tak okamžitě vytahuji. Horké natáčím na dřevěné tyčky, které jsem si uřízla z vařechy. Pokud jste sami, pečte po 6 kolečkách, ať stačíte horké navinout. Vytáhněte plech, kolečka nechte na plechu, po jednom špachtlí vemte z plechu, obraťte kolečko, ať je spodek kolečka nahoře a rychle natočte na tyčku. Nebojte se spoj kolečka trochu stlačit, ať se nerozvine. Stáhněte z tyčky a rolujte další. Po chvilce je trubička tvrdá. Velikost záleží na vás, já dělám z kolečka o průměru 4 cm.
Po zkušenostech – peču je více jak 20 let, je lepší nejdříve všechno vykrájet, dát na papír na pečení a pak vždy vzít 6 koleček, dát na plech a péct. Pokud je vás na rolování více a máte více tyček, můžete přidat. Já peču z celé dávky vždy se sestrou a rozdělíme si to napůl. Je to taková tradice. Konce studených trubiček máčím v čokoládové polevě. Pak uložím do krabičky a plním až 1–2 dny před spotřebou. Krásně změknou. Plním polovinu karamelovým krémem – salko vařím 2 hodiny a smíchám s 1 kvalitním máslem. Druhou polovinu trubiček plním vařeným máslovým krémem. 1 vejce a 6 lžic pískového cukru šlehám ve vodní lázni do zhoustnutí. Vychladlou směs smíchám s 1 máslem. Já přidávám oříšky a trochu rumu, je možné dát kakao, kávu apod., podle chuti.
Upozorňuji, že je jich hodně, tak někomu stačí i půl dávky. Je to cukroví, bez kterého se žádná větší oslava a Vánoce neobejde.
Na těsto všechny ingredience smícháme a dáme do lednice na půl hodiny odležet. Potom ho vyválíme do koláčové formy cca…
více o Pórkový koláč se slaninou
Brambory vložíme do hrnce s vodou a ve slupce vaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a…
více o Klasický bramborový salát
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové