Prosátou mouku promícháme s jedlou sodou a cukrem, přidejte med, mléko, žloutky a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučněném válu z něj vyválíme tenký plát o tlouštce cca 5 mm, kulatým vykrajovátkem vykrajujeme kolečka, ta zavineme okolo kovových formiček na trubičky (o průměru cca 1 cm) a klademe je na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C cca 10–12 minut, ještě teplé sejmeme z formiček, necháme vychladnout.
Mezitím připravíme krém. V misce smícháme máslo s cukrem a pomalu přiléváme vaječný koňak. Vymícháme hladký krém, trubičky pomocí cukrářského tvořítka plníme krémem a polijeme rozpuštěnou čokoládou. Krém můžeme obměnit například přimícháním rozinek.
Uděláme kvásek z cukru droždí a mléka. Jakmile vzejde (dělá se pěna), tak zaděláme vláčné těsto přidáním ostatních…
více o Borůvkový koláč mojí babičky
Na hlubokou pánev nalijeme 2-3 lžíce oleje, rozpálíme jej a po dávkách postupně přidáváme mleté maso. Hranatou vařečkou…
více o Skvělý masový závin k vínu
Špekáčky nakrojíme podélně, na koncích nakrojíme na ježka, naskládáme do zapékací mísy, zasypeme nakrájenou cibulí a…
více o Vepřové ala špekáčky na pivu
Rohlík namočíme v mléce, vymačkáme a smícháme s masem, 2 vejci a strouhaným sýrem. Osolíme, opepříme a dobře promícháme…
více o Vrstvený masový bochník