Prosátou mouku promícháme s jedlou sodou a cukrem, přidejte med, mléko, žloutky a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučněném válu z něj vyválíme tenký plát o tlouštce cca 5 mm, kulatým vykrajovátkem vykrajujeme kolečka, ta zavineme okolo kovových formiček na trubičky (o průměru cca 1 cm) a klademe je na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C cca 10–12 minut, ještě teplé sejmeme z formiček, necháme vychladnout.
Mezitím připravíme krém. V misce smícháme máslo s cukrem a pomalu přiléváme vaječný koňak. Vymícháme hladký krém, trubičky pomocí cukrářského tvořítka plníme krémem a polijeme rozpuštěnou čokoládou. Krém můžeme obměnit například přimícháním rozinek.
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová