Med rozpustíme za stálého míchání v mléce společně s tukem a kořením, plus ještě necháme chvilku jakoby vzkypět. Do vychladlé směsi přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva a vejce. Nastříháme pečicí papír na velikost dna plechu – co nejpřesněji 6 ks. Těsto si rozvážíme na 6 stejných dílů a na připravený pečicí papír válíme přes šanonovou kancelářskou folii placky přesně ve velikosti papíru. Neuvěřitelně pracné, ale stojí za to ve výsledku. Neošulit, opravdu 6 placek, kdo udělá jen 5 bude mít víc krému a už to není ono. Peču asi na 150 °C chvilku a pak skládám vzniklé tvrdé placky na rovný povrch vystydnout. Kdo nevystříhá papír poctivě, bude mít placky, které na sebe nesedí nebo mají zvednuté kraje. Toho se ale nebojte, slehnou.
Na krém svaříme mléko s moukou na kaši. Pomalu bez hrudek do vychladlé směsi všleháme změklé máslo – jde to špatně. Přidáme zrnka kávy, rum a nakonec salko (nemusí být celé asi 3/4). Z placek sloupneme pečicí papír a na tác skládáme placku, tenkou vrstvu krému a opakujeme, trochu krému si necháme na potření stran. Vrch a boky obsypeme hustě posypem z nastrouhaného perníku a nasekaných ořechů v poměru 1:1. Zabalíme do potravinové folie a necháme min. 36 hodin odležet v chodbě, kde je chladněji – ne do lednice.
Neuvěřitelně pracné, ale skvělé. Vždy si přeji, aby se dělal tak dlouho, jak dlouho trvá mé rodině ho sníst. :-)
V mléce uvaříme hustý pudink a osladíme ho. Necháme vychladit. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na obdélniky asi 10x5…
více o Koláčky z listového těsta
Máslo, med, žloutky, vanilkový cukr s citron. kůrou utřeme do pěny, přidáme mouku s jedlou sodou.
Těsto propracujeme a…
více o Žloutkovo-perníkové řezy
Z mléka, cukru a kvasnic se nechá vykynout kvásek. Do mouky se dá sůl, žloutky, sklenička oleje a kvásek a to vše se…
více o Nekynuté buchtičky od Milči
Omytý lilek nakrájíme na větší kostky, osolíme, dáme do sítka a necháme 30 min "vypotit". Poté ho důkladně opláchneme…
více o Pikantní losos na zelenině
Vodu s uzenými žebry osolíme, přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a rozlámané, předem namočené houby,…
více o Znamenitá bramborová polévka