Medovník podle oka a chuti (zkrátka pro praktiky)

3.07

hodnoceno: 15
Příprava: 60 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 1
      kostka máslo
    • hladká mouka něco mezi čtvrt a půl kila i s množstvím na vyválení placky
    • ocet trochu
    • 2
      ks vejce
    • 8
      lžíce mléko lze i více
    • hřebíček natlučený, po špetkách
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 7
      lžíce med 5–⁠7 lžic
    • 5
      lžíce olej
    • skořice - mletá po špetkách
  • Krém
    • 1
      ks máslo vyšleháme dokonale změklé
    • 4
      lžíce med

Postup přípravy receptu

  • Ve vodní lázni rozpustíme pořádné množství medu (žádný cukr nepřidávám) + odhadem trochu mléka a máslo s olejem. Promícháme, až se směs spojí, v žádném případě nevaříme, teplota je na udržení prstu, moc teplá směs je nežádoucí.
  • Zaděláme v míse vlažnou směs z vodní lázně, přisypeme hladkou mouku (raději zatím méně, dosypat jde vždy), 2 vejce, asi lžíci octa, podle chuti koření a nakonec trochu prášku do pečiva (nebo jedlé sody). Mícháme lžící. Těsto je hustší, ale nelepí se na lžíci (pokud ano, přidáme ještě trochu oleje). Drží pohromadě, ale nesmí to být tvrdá hrouda. Rozdělíme na poloviny, ustřihneme si pečicí papír dle velikosti plechu, polovinu těsta obalíme v hladké mouce a přímo na pečicím papíře vyválíme cca 4 mm silnou placku. Pečeme cca 10 min. dozlatova, ale pozor, propícháme vidličkou, aby se netvořily bubliny.
  • Ihned po upečení podélně rozkrojíme na dva pláty, ze dvou plechů získáme tedy celkem čtyři, které promažeme krémem, slepíme. Celý medovník pomažeme krémem i z vrchu a po bocích, posypeme kakaem, oříšky, skořicí, jak je libo. Necháme odležet na chladnějším místě, stačí ve spíži asi 1 den.
Zařazení: Dorty Buchty Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: