hladká mouka
něco mezi čtvrt a půl kila i s množstvím na vyválení placky
ocet
trochu
2
ks
vejce
8
lžíce
mléko
lze i více
hřebíček
natlučený, po špetkách
1
balíček
prášek do pečiva
7
lžíce
med
5–7 lžic
5
lžíce
olej
skořice - mletá
po špetkách
Krém
1
ks
máslo
vyšleháme dokonale změklé
4
lžíce
med
Postup přípravy receptu
Ve vodní lázni rozpustíme pořádné množství medu (žádný cukr nepřidávám) + odhadem trochu mléka a máslo s olejem. Promícháme, až se směs spojí, v žádném případě nevaříme, teplota je na udržení prstu, moc teplá směs je nežádoucí.
Zaděláme v míse vlažnou směs z vodní lázně, přisypeme hladkou mouku (raději zatím méně, dosypat jde vždy), 2 vejce, asi lžíci octa, podle chuti koření a nakonec trochu prášku do pečiva (nebo jedlé sody). Mícháme lžící. Těsto je hustší, ale nelepí se na lžíci (pokud ano, přidáme ještě trochu oleje). Drží pohromadě, ale nesmí to být tvrdá hrouda. Rozdělíme na poloviny, ustřihneme si pečicí papír dle velikosti plechu, polovinu těsta obalíme v hladké mouce a přímo na pečicím papíře vyválíme cca 4 mm silnou placku. Pečeme cca 10 min. dozlatova, ale pozor, propícháme vidličkou, aby se netvořily bubliny.
Ihned po upečení podélně rozkrojíme na dva pláty, ze dvou plechů získáme tedy celkem čtyři, které promažeme krémem, slepíme. Celý medovník pomažeme krémem i z vrchu a po bocích, posypeme kakaem, oříšky, skořicí, jak je libo. Necháme odležet na chladnějším místě, stačí ve spíži asi 1 den.
Na oleji osmažíme do zlatova cibulku, přidáme rozmražený špenát, lehce provaříme, zalijeme mlékem (podle hrnce a počtu…
více o Špenátová krémová polévka