Cukr, med, heru, vejce, mléko a sodu dáme do hrnce a za stálého míchání vaříme cca 3 minuty. Až to začne bublat, odstavíme a mícháme. Přimícháme hladkou mouku – těsto se nemá lepit (takže případně trochu přidejte).
Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme dotenka. „Korpusy“ pečeme na pečicím papíru cca 5–8 minut při teplotě 170 stupňů. Po vychladnutí všechny 4 pláty okrojíme do stejného tvaru. Odřezky si ponecháme, nastrouháme a využijeme je později. Poté si připravíme dva krémy. Na první vyšleháme salko, máslo a ořechy. Druhým je zakysaná smetana.
Jednotlivé pláty potřeme střídavě krémy tak, aby smetana byla nahoře. Nakonec posypeme nastrouhanými odřezky. Snažíme se posypat i okraje.
Krabí tyčinky, pokud jsou zmrzlé, krátce povaříme a nasekáme. Totéž uděláme s chřestem a pokrájíme na kousky, brambory…
více o Karbanátky z krabích tyčinek
Housky pokrájené na drobné kostičky polijeme rozehřátém máslem a lehce promícháme. Vejce rozšleháme s mlékem a solí,…
více o Vídeňské houskové knedlíky
Listové těsto rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm, nařežeme obdélníky nebo čtverce a dáme na plech, konce těsta přehneme…
více o Dobrota z listového těsta II.
Omytý lilek nakrájíme na větší kostky, osolíme, dáme do sítka a necháme 30 min "vypotit". Poté ho důkladně opláchneme…
více o Pikantní losos na zelenině