Než začnete, vyndejte si z lednice máslo a dejte se Salkem na stejné místo, abyste měli stejnou teplotu a nesrazil se krém!
Všechny ingredience na těsto (až na mouku) dejte do hrnce (ne moc malý – min. na 3 litry), postavíte na sporák a na ohni za stálého míchání zahřívejte, až se to začne vařit a hmota zhnědne a zkaramelizuje (pozor nepřehnat, aby se to nepřipálilo). Bude to pěnit a budou se tvořit bublinky, ale není třeba se toho bát. Pak do toho nasypte větší část hladké mouky a opatrně přimíchávejte – po chvíli to půjde hodně ztuha, takže opatrně a pozor, ať se neopaříte.
Těsto rozdělíte na 6–7 stejných dílů a pomocí válečku vyválíte placky (tenké asi 3 mm). Kdyby se to lepilo, přidejte mouku a podsypávejte vál.
Kdyby jednotlivé díly před rozválením ztuhly – nahřejte si je (cca několi sekund) v mikrovlnce.
Připravte si aspoň 2–3 plechy a vyložte pečicím papírem. Každou rozválenou placku přeneste na plech, propíchejte vidličkou (aby se nedělali velké bubliny) a dejte do vyhřáté trouby na 170 °C. Peče se to chvilku, asi jen 3–4 minuty.
Po upečení každé placky je třeba z ní hned za tepla vykrojit požadovaný tvar. V případě kulatého dortu přiklopte na placku talíř a objeďte rádýlkem, nožem…mně se osvědčil kulatý nůž na pizzu.
Odřezky, které zbydou nevyhazujte, budou potřeba.
Až placky zchladnou, uvařte si silnou kávu a jemně potřete každou placku kávou (mašlovačkou z jedné strany), aby zvláčněla a změkla. Než se káva vstřebá, připravte si náplně.
1. náplň: Ušlehejte máslo a přidávejte pomalu Salko. Krém můžete zjemnit i uvařeným, studeným pudinkem.
2. náplň: Druhá náplň je zakysaná smetana.
Vezměte první placku a namažte náplní 1, poté ji posyp lehce nasekanými ořechy, přiklopte další plackou a namažte náplní 2. Přiklopte další plackou a namažte náplní 1 (+ posekané ořechy), přiklopte plackou a namažte náplň 2…náplně se střídají a až se přiklopí poslední placka (jako horní vybírám tu nejpovedenější placku), tak ta se lehce namaže krémem (náplní 1) a namažou se s ním i boky vzniklého dortu.
Potom vezměte odřezky, které zbyly po vykrajování a buď je rozdrťte (dejte do mikrotenového sáčku a přejeďte s válečkem), nebo dejte do mixéru na sekání. Zkrátka z toho musí být drť. Tou celý dort posypte (drť dávám do jemného velkého cedníku a tím to sypu) a taky přilepte na strany dortu (boky dělám pomocí stěrky nebo širokého nože).
Nakonec se na povrch můžou nasypat nasekané ořechy.
Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek (mléko, droždí, lžíce cukru, lžíce mouky), přidáme vejce, rozpuštěný tuk, mléko,…
více o Domácí rohlíky od Hodinářů