Medovníkový koláč

3.33

hodnoceno: 3
Příprava: 90 minut
Porce: 16
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 100
      g máslo
    • 500
      g hladká mouka
    • 2
      lžíce ocet
    • 2
      ks vejce
    • 50
      ml mléko
    • 2
      lžíce med
    • 1
      lžíce jedlá soda
    • 150
      g cukr krupice
  • Krém
    • 250
      g máslo
    • 50
      ml hnědý rum
    • 1
      plechovka kondenzované mléko
  • Dozdobení
    • 100
      g mleté vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  • Máslo s medem, cukrem a mlékem rozpustíme na vodní lázni. Sundáme z vodní lázně a přidáme vejce a ocet. Dobře promícháme a postupně za stálého míchání přisypáváme prosetou hladkou mouku s jedlou sodou. Vše propracujeme na hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na čtyři díly. Každý díl rozválíme na kulatý plát o průměru 24 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 5 minut. Po upečení necháme vychladnout.
  • Máslo vyšleháme s kondenzovaným mlékem do pěny a nakonec ochutíme rumem. Jednotlivé kulaté pláty okrojíme podle dortové formy, aby byly všechny stejně velké, a slepíme na sebe třemi čtvrtinami krému. Celý povrch potřeme zbylým krémem. Odkrojené zbytky korpusu rozdrobíme a smícháme s hrubě nastrouhanými vlašskými ořechy. Pak jimi celý dort posypeme. Necháme v chladničce do druhého dne odležet.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: