Meruňky zalijeme vodou, přidáme 3 lžíce pískového cukru, uvaříme jako kompot. Vychladlé meruňky/kompot rozšleháme nebo rozmixujeme s vejci, přidáme moučkový cukr, nakonec vmícháme mouku se sodou bikarbonou.
Těsto vylijeme na vymazaný, hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Horký koláč polijeme polevou a necháme ztuhnout.
Poleva: Na mírném ohni rozpustíme tuk, přidáme cukr, mléko, za stálého míchání povaříme 3 minuty. Odstavíme, přimícháme mleté ořechy a kokos a mírně teplé nalijeme na koláč.
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut…
více o Med z květů černého bezu
Čočku namočíme tak na 2 hodiny a ve stejné vodě dáme vařit s novým kořením, pepřem, bobkovým listem a solí. Po změknutí…
více o Čočková polévka podle Romany