Předehřejeme troubu, vymažeme plech, meruňky dáme okapat. Máslo s cukrem utřeme do pěny, přimícháme vejce, zakysanou smetanu, mandle a pomerančovou kůru, nakonec mouku s práškem do pečiva. Těsto rozprostřeme na plech, poklademe meruňkami slupkou dolů, pečeme 35–40 minut (cca 175 °C). Meruňkový džem zahřejeme a 5 minut před dokončením pečení jím potřeme meruňky. Ještě teplý koláč pocukrujeme.
Okurku nakrájíme nadrobno, cibuli nastrouháme a smíchame se zakysanou smetanou a hořčicí. Dochutíme polévkovým kořením.
více o Majonéza ze zakysané smetany
Maso, droby i nožku uvaříme, obereme, pokrájíme na kousky, svalovinu z nožek umeleme a vše promícháme. Přilijeme vývar…
více o Kašparova pikantní tlačenka
Čočku jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila novou, přidala bobkový list, tymián a dala…
více o Talianska šošovicová polievka