Uzený špek na kostičky dáme do hrnce spolu s cibulkou a osmažíme dorůžova. Přidáme fazole v plechovce, necháme zhruba 5 minut povařit, přidáme dršťky, chilli koření, pepř a sůl podle chuti. Zalijeme vodou a povaříme cca 5–10 minut. Nezahušťujeme, fazole se téměř rozvaří, alespoň jejich část a polévka se tak zahustí. Můžeme přidat tradiční majoránku. Podáváme s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor.…
více o Bramborovo-houskové knedlíky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové