Do větší mísy dáme jen 250 g hladké mouky, sádlo, sůl a zpracujeme nejprve tak, aby to byla jemná drobenka. Pak pomalu přidáváme vlažnou vodu a nejprve vidličkou, pak rukama vypracujeme jemné těsto. Pokud se stále lepí na prsty, přidáme zbytek mouky (30 g), přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny odpočinout při pokojové teplotě. Pak vytvoříme kupičky v průměru 4 cm. Na pomoučeném vále vyválíme slabé kulaté placky o průměru 15–18 cm. Při vyvalování používáme hodně mouku, aby se těsto nelepilo.
Dobře předehřejeme na sporáku pánvičku (pozor žádný tuk!), dáme placku a pečeme asi 30 sekund, aby vypadala suchá a jen mírně ze spodu nahnědlá. Obrátíme a pečeme dalších 30 sekund. Mohou se upéci i do zásoby a pak jen přihřát (přikryté papírovým ubrouskem) v mikrovlnné troubě. Placky se mohou vyválet i na větší průměr, ty se pak pak plní různými dobrotami, jako zbytky pečeného kuřete, strouhaným sýrem atd. a pak se zabalí. K tomu se dává salsa nebo guacamole a také zakysaná smetana.
Tortilly nahřejeme v troubě nebo v mikrovlnné troubě. Když jsou teplé, naklademe na ně guacamole (přísady nakrájíme na…
více o Mexické placky Tortillas
Maso očistíme, omyjeme a důkladně osušíme. Ze všech stran osolíme, a poválíme v hladké mouce (přebytek otřepeme). Maso…
více o Editina myslivecká svíčková
Anglickou slaninu nakrájenou na silnější plátky (nejlépe z Billa) nakrájíme na pruhy dle chuti. 1/4 orestujeme opepřené…
více o Špagety Carbonara – snadno