Všechny suroviny smícháme dohromady napřed měchačkou a nakonec propracujeme dobře rukou. Podle potřeby případně přidejte vodu.
Marcipán po zpracování ztuhne vždycky. Pokud dělám marcipán na potah, do lednice ho nedávám vůbec, rovnou potahuji. Když jej dělám dopředu, zabalím ho a dám do lednice. Před použitím jej pak zahřeji v mikrovlnce a znovu propracuji. Dělám z něj kytičky, figurky apod.
Čím můžou vzniknout bublinky na marcipánové hmotě, kterou potahuji dort:
1. vyválení hmoty moc natenko – na potah se vyvaluje tak na 3–5 mm
2. málo podmazáno krémem – povrch pod marcipánem musí být co nejvíce zahlazený a zachlazený
3. málo přitlačené k povrchu a ty bubliny jsou nevyhnané – já na to mám žehličku na marcipán, ale docela dobře to jde vyhladit i hladkou skleničkou. Dokonce jsem to kdysi dělala i krabičkou od čaje. Chce to jenom po položení plátu marcipánu na povrch dortu jej párkrát přejet něčím hladkým, aby se bubliny vytlačily.
Do mísy prosijeme odvážené množství cukru a mléka, promícháme a přesypeme do pekárny. Přidáme med, sirup, aroma, vodu a…
více o Falešná marcipánová hmota
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem a dobře promícháme s tukem. Do středu směsi uděláme jamku, vklepneme do ní…
více o Jablkový koláč od babičky
Vodu s olejem a solí přivedeme k varu, přisypeme mouku a za stálého míchání vaříme, až se hmota nelepí na vařečku, po…
více o Větrníčky se slanou náplní
Na těstíčko spolu prošlehejte mouku, prášek do pečiva, podmáslí a vejce. Vmíchejte petržel a osolte. Olej rozehřejte ve…
více o Křupavé cibulové kroužky