Všechny suroviny smícháme dohromady napřed měchačkou a nakonec propracujeme dobře rukou. Podle potřeby případně přidejte vodu.
Marcipán po zpracování ztuhne vždycky. Pokud dělám marcipán na potah, do lednice ho nedávám vůbec, rovnou potahuji. Když jej dělám dopředu, zabalím ho a dám do lednice. Před použitím jej pak zahřeji v mikrovlnce a znovu propracuji. Dělám z něj kytičky, figurky apod.
Čím můžou vzniknout bublinky na marcipánové hmotě, kterou potahuji dort:
1. vyválení hmoty moc natenko – na potah se vyvaluje tak na 3–5 mm
2. málo podmazáno krémem – povrch pod marcipánem musí být co nejvíce zahlazený a zachlazený
3. málo přitlačené k povrchu a ty bubliny jsou nevyhnané – já na to mám žehličku na marcipán, ale docela dobře to jde vyhladit i hladkou skleničkou. Dokonce jsem to kdysi dělala i krabičkou od čaje. Chce to jenom po položení plátu marcipánu na povrch dortu jej párkrát přejet něčím hladkým, aby se bubliny vytlačily.
Do mísy prosijeme odvážené množství cukru a mléka, promícháme a přesypeme do pekárny. Přidáme med, sirup, aroma, vodu a…
více o Falešná marcipánová hmota
V mističce pečlivě smícháme kelímek smetany a přibližně 4 trojúhelníčky taveného sýra do hladka, můžeme naředit trochu…
více o Rychlá omáčka na těstoviny
Na dno pekáčku nakapeme olivový olej, další patro bude cibule nakrájená na kolečka, další patro zelí (neždímám ho, aby…
více o Zapečené brambory – co dům dal
Připravíme si kvásek (rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka se špetkou cukru), mouku dáme do mísy a přidáme…
více o Slaný závin s vinnou klobásou
Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, mouku a prášek do pečiva. Vločky rozmixujem na jemno a přidáme s kokosem do těsta…
více o Kokosové dukátky (Anglie)
Formu vyložíme pečícím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme…
více o Banánový koláč se smetanou