Všechny suroviny si smícháme dohromady napřed měchačkou a nakonec propracujeme dobře rukou. Různé mléko a cukr jinak sají a tak třeba přidáte podle potřeby ještě jednu lžíci vody.
Recept a rady mám od Irenky, která dělá moc krásné dorty a tímto jí děkuji.
Marcipán po zpracování ztuhne vždycky, pokud dělám marcipán na potah, do lednice nedávám vůbec, rovnou potahuji. Pokud si jej dělám dopředu, zabalím, dám do lednice a před použitím zahřeju v mikrovlnce a znovu propracuji. Dělám z něj všechno, kytičky, figurky...
Čím můžou vzniknout bublinky na marcipánové hmotě kterou potahuji dort:
1. vyválení hmoty moc na tenko - na potah se vyvaluje tak na 3-5mm
2. málo podmazáno krémem - povrch pod marcipánem musí být co nejvíce zahlazený a zachlazený
3. málo přitlačené k povrchu a ty bubliny zpod marcipánu jsou nevyhnané - já mám na to žehličku na marcipán, ale docela dobře to jde vyhladit i nějakou hladkou skleničkou a dokonce jsem to kdysi dělala i krabičkou od čaje chce to jenom po položení plátu marcipánu na povrch dortu , jej prostě párkrát přeběhnout něčím hladkým, aby se ty bubliny vytlačily...
Do mísy prosijeme odvážené množství cukru a mléka, promícháme a přesypeme do pekárny. Přidáme med, sirup, aroma, vodu a…
více o Falešná marcipánová hmota
Připravené těsto si rozdělíme na dva plechy na pečící papír potřený olejem. Snažíme se, aby bylo na obou stejně a šup…
více o Osvěžující Kinder mléčný řez
Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr a trochu mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do…
více o Vdolky s povidly a šlehačkou
Nastrouhaný sýr a brambory smícháme s vejcem a mlékem, přimícháme mouku s kypřidlem, vymícháme středně husté těstíčko,…
více o Bramborovo-sýrové lívance