Kosti rozsekáme, řádně vypereme a vložíme do studené vody. Přidáme omyté maso. Vaříme, až je maso měkké. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na nudličky a dusíme na 30 g másla. Mírně podlijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak a ocet, aby řepa neztratila barvu.
Dusíme doměkka pod pokličkou. Na 30 g másla podusíme na nudličky nakrájenou mrkev a cibuli nakrájenou na plátky. Podlijeme rovněž trochou vývaru a udusíme doměkka.
Z vývaru vyjmeme maso, vývar přecedíme, doplníme na 1 1/2 l, přidáme bobkový list, pepř, sůl, cukr a přivedeme k varu.
Do vývaru dáme zelí nakrájené na nudličky. Z 20 g másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou vývar zahustíme.
Vaříme 20 minut. Přidáme na větší kousky nakrájené maso, na nudličky nakrájenou šunku, na kolečka nakrájené párky, podušenou zeleninu a řepu. Ještě chvíli povaříme. Smetanu dáváme do talíře při podávání. Jako přílohu volíme černý chléb.
Svaříme 0,5l mléka s máslem, dokud se máslo nerozpustí. Necháme mírně zchladnout a posléze přidáme vanilkový cukr a rum…
více o Máslový ležák proti depresi
Ingredience smícháme, přivedeme k varu a krátce povaříme. Zatepla naléváme na sterilovanou zeleninu, potom sterilujeme .
více o Znojemský nálev na okurky