Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru (120 g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru, můžeme přidat i vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva.
Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky, a obarvíme ji kakaem.
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavého a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme. Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli. Po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná.
Pečeme-li jen světlou variantu, tak pozor – bez kakaa je těsto lehčí a musíme ubrat i množství prášku do pečiva, aby dort v troubě nevyskočil a pak nesplaskl.
Z kvasnic, cukru, mléka necháme vzejít kvásek, a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Těsto rozdělíme na pět bochánků a…
více o Martiny – martinské rohlíky
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme aspoň 1/2 hodiny odpočinout. Tvaroh utřeme s cukrem, máslem, vejcem a…
více o Tvarohová roláda s hruškami
Bílky a cibuli nasekáme nadrobno. Ostatní smícháme,ochutíme a přidáme cibuli s bílky.Namažeme na veku a posypeme třeba…
více o Vaječná pomazánka s hořčicí
Nejprve si klasickým způsobem upečeme palačinky, ti co mají čas, si samozřejmě udělají domácí (na slano). Na pánvi v…
více o Vynikající zapečené palačinky