Vejce smícháme s cukry, změklou heru nakrájíme na plátky, dobře promícháme. Do mouky přidáme prášek do pečiva a špetku soli a vše dobře prohněteme v hladké těsto. Necháme ho odpočinout a zatím si umeleme mák. Mléko zahříváme tak dlouho, dokud nezačíná vařit, potom ho ještě horké nalijeme do máku, přidáme vanilkový cukr a moučkový – dle chuti. Plech vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Zapneme troubu na 170 °C.
Těsto rozdělíme, 3/4 těsta opatrně dáme na plech a dlaněmi roztáhneme na velikost plechu, na to rozetřeme makovou nádivku. Ze zbytku těsta válíme válečky, klademe na mák a tvoříme mřížky. Pečeme asi 25 minut, dokud koláč nezačne zlátnout. Po vychladnutí pocukrujeme.
Možná by koláč mohl dobře chutnat i s tvarohovou nádivkou.
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program základní, velikost chleba II. Po upečení chleba…
více o Úplně obyčejný hrnkový chleba
Okurku, rajčátka, papriky, olivy nakrájíme na kostičky a přidáme jemně nasekanou cibulku a bazalku. Vše promícháme.
…
více o Osvěžující zeleninový salát
Do zapékací misky naskládat vrstvu brambor (polovina celkového množství). Osolíme, opepříme a okmínujeme. Jako další…
více o Zapečené brambory se smetanou
Řádně očištěnou a omytou kachnu důkladně nasolíme a dáme do pekáče břichem dolů. Můžeme odříznout křídla a dát je do…
více o Pekingská kachna dle Robina
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové