Vejce smícháme s cukry, změklou heru nakrájíme na plátky, dobře promícháme. Do mouky přidáme prášek do pečiva a špetku soli a vše dobře prohněteme v hladké těsto. Necháme ho odpočinout a zatím si umeleme mák. Mléko zahříváme tak dlouho, dokud nezačíná vařit, potom ho ještě horké nalijeme do máku, přidáme vanilkový cukr a moučkový – dle chuti. Plech vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Zapneme troubu na 170 °C.
Těsto rozdělíme, 3/4 těsta opatrně dáme na plech a dlaněmi roztáhneme na velikost plechu, na to rozetřeme makovou nádivku. Ze zbytku těsta válíme válečky, klademe na mák a tvoříme mřížky. Pečeme asi 25 minut, dokud koláč nezačne zlátnout. Po vychladnutí pocukrujeme.
Možná by koláč mohl dobře chutnat i s tvarohovou nádivkou.
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč
Předehřejeme troubu (horkovzdušnou na 160 °C). Kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Cukr, heru a celá…
více o Nutelové řezy s vůní skořice
Uvařenou rýži necháme vychladnout, promícháme s ovocem nakrájeným na kousky. Přidáme rozinky (nejlepší jsou spařené a…
více o Ovocný salát pro zimní večery
Krajíčky chleba diagonálně nakrájíme na trojúhelníky. V hlubokém talíři rozkvedláme vejce se solí. Do druhého talíře…
více o Opečené toasty s mozzarellou
Králíka rozporcujeme, z trupu připravíme vývar. Pokud nemáme celého dáme kýta, hřbety a podlejeme vodou. Porce osolíme,…
více o Králík – slintající soused
1. Na přípravu těsta smícháme rozinky, kandované ovoce a citrónovou kůru. Vše zalijeme rumem a necháme nejlépe přes noc…
více o Vánoční rumový chlebíček