Vejce smícháme s cukry, změklou heru nakrájíme na plátky, dobře promícháme. Do mouky přidáme prášek do pečiva a špetku soli a vše dobře prohněteme v hladké těsto. Necháme ho odpočinout a zatím si umeleme mák. Mléko zahříváme tak dlouho, dokud nezačíná vařit, potom ho ještě horké nalijeme do máku, přidáme vanilkový cukr a moučkový – dle chuti. Plech vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Zapneme troubu na 170 °C.
Těsto rozdělíme, 3/4 těsta opatrně dáme na plech a dlaněmi roztáhneme na velikost plechu, na to rozetřeme makovou nádivku. Ze zbytku těsta válíme válečky, klademe na mák a tvoříme mřížky. Pečeme asi 25 minut, dokud koláč nezačne zlátnout. Po vychladnutí pocukrujeme.
Možná by koláč mohl dobře chutnat i s tvarohovou nádivkou.
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec…
více o Opilý Izidor – Luxusní verze
Z mléka, cukru, vanilky a pudinkových prášků uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Pak krém…
více o Vanilkový krém na dorty
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou…
více o Mrkvovo-pažitková pomazánka