Vejce smícháme s cukry, změklou heru nakrájíme na plátky, dobře promícháme. Do mouky přidáme prášek do pečiva a špetku soli a vše dobře prohněteme v hladké těsto. Necháme ho odpočinout a zatím si umeleme mák. Mléko zahříváme tak dlouho, dokud nezačíná vařit, potom ho ještě horké nalijeme do máku, přidáme vanilkový cukr a moučkový – dle chuti. Plech vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Zapneme troubu na 170 °C.
Těsto rozdělíme, 3/4 těsta opatrně dáme na plech a dlaněmi roztáhneme na velikost plechu, na to rozetřeme makovou nádivku. Ze zbytku těsta válíme válečky, klademe na mák a tvoříme mřížky. Pečeme asi 25 minut, dokud koláč nezačne zlátnout. Po vychladnutí pocukrujeme.
Možná by koláč mohl dobře chutnat i s tvarohovou nádivkou.
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč
Zpracujeme těsto a dáme ho na 2 hodiny odpočinout do chladna. Pak ho rozválíme na plech vyložený papírem a vložíme do…
více o Jahodový koláč ze dvou těst
Porce kuřete opečeme na oleji, přidáme pokrájenou cibuli a česnek, osolíme, přidáme koření a podlijeme vínem. Dusíme do…
více o Kuře po myslivecku s rýží
Těsto: vše uválíme dohromady a třetinu těsta dáme ztuhnout do ledničky, zbylé těsto rozprostřeme na vymaštěný plech.
…
více o Postrouhané tvarohové řezy
Do hrnce dáme olej, pokrájenou cibuli a mleté maso, přidáme chilli (podle chuti), rajský protlak, pepř a sůl. Podlijeme…
více o Mexická polévka z naší hospody
Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušený tymián, rozmarýn, estragon - 1 lžičku celkem.
1. Cizrnu přes noc namočte…
více o Francouzský salát z cizrny