Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme zhruba půl hodinky v chladu odpočinout. Na pomoučeném vále těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka (spíše menší).
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého opatrně vmícháme cukr a ořechy. Babička šlehala bílky s cukrem nad parou, mně to připadá zbytečné.
Na kolečka klademe lžičkou nádivku (pomůžeme si druhou lžičkou). Vždy menší kopeček, nedáváme úplně do krajů, nádivka nám při pečení nabyde. Pak už jen ozdobíme kousky ořechů (dávám 1/4, když je ořechů hodně i celou 1/2). Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v mírně vyhřáté troubě (spíše sušíme). Když nádivka zrůžoví, máme hotovo.
Z jablek odkrojíme horní část a vykrojíme jaderník. Potom jablka vydlabeme. Vnitřek potřeme citronovou šťávou, osolíme,…
více o Jablka plněná mletým masem
Změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr + sůl utřeme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce, marmeládu a…
více o Smetanové řezy s broskvemi
Těsto: celá vejce ušleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, potom postupně přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do…
více o Tvarohová buchta s margotkou