Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme zhruba půl hodinky v chladu odpočinout. Na pomoučeném vále těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka (spíše menší).
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého opatrně vmícháme cukr a ořechy. Babička šlehala bílky s cukrem nad parou, mně to připadá zbytečné.
Na kolečka klademe lžičkou nádivku (pomůžeme si druhou lžičkou). Vždy menší kopeček, nedáváme úplně do krajů, nádivka nám při pečení nabyde. Pak už jen ozdobíme kousky ořechů (dávám 1/4, když je ořechů hodně i celou 1/2). Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v mírně vyhřáté troubě (spíše sušíme). Když nádivka zrůžoví, máme hotovo.
Máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a maizenu. Těsto rozetřeme na plech.
…
více o Makový koláč s meruňkami
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme vodu, olej, nakonec zapracujeme mouku s práškem střídavě…
více o Francouzský hruškový koláč
Koleno vaříme hodinu ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Po vyjmutí uděláme do kůže pár podélných zářezů…
více o Pečené koleno v pivní marinádě
Já jsem tento dort pekla a použila jsem jen polovinu všech přísad. Ale když jsem dopekla, těsto bylo velmi nízké. A to…
více o Výborný domácí krtkův dort