Nádivka: Na troše másla podusíme nasekanou petrželku, nasekaná játra a žaludek. Zbytek másla utřeme se solí a žloutky, přidáme koření, vychladlá podušená játra a žaludek, na kostičky nakrájenou žemli (zvlhčenou smetanou), sníh ušlehaný z bílků, podle potřeby strouhanku a vše společně důkladně promícháme.
Kuře očistíme a nadzvedneme opatrně kůži od volete až k prsíčkům. Otvor naplníme nádivkou a zašijeme silnou bílou nití. Na pekáči rozpustíme máslo, vložíme na něj připravené osolené kuře, povrch potřeme máslem a v troubě upečeme z jedné strany dozlatova. Potom kuře obrátíme a za častého potírání máslem a podlévání vývarem nebo vodou je upečeme také z druhé strany.
Králíka rozporcujeme, z trupu připravíme vývar. Pokud nemáme celého dáme kýta, hřbety a podlejeme vodou. Porce osolíme,…
více o Králík – slintající soused
Prosetou mouku se sodou promícháme s vejcem, cukrem, medem, skořicí a perníkovým kořením. Těsto necháme nejlépe přes…
více o Medové perníčky z žitné mouky
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme.
Kroupy si uvaříme zvlášť…
více o Uzená polévka s kroupami