Na válu zpracujeme rukama hladké těsto. Rozdělíme na poloviny. Každou polovinu položíme na plech vyložený papírem na pečení a těsto rozválíme po celém plechu.
Do kastrolu dáme máslo, med a cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme vzkypět. Přisypeme ořechy a mícháme, až se prohřejí a směs zkaramelizuje. Pozor, nesmí začít tuhnout. Horkou směs okamžitě rozložíme na celý povrch těsta na jednom plechu. Musíme pracovat rychle, směs při chladnutí tuhne a pak už se s ní nedá pohnout. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme (asi 10–12 minut) do zezlátnutí okrajů. Stejně pak upečeme i holé těsto na druhém plechu. Oba upečené pláty položíme na rovný podklad a necháme vychladnout. Po vychladnutí jsou obě placky tvrdé.
Krém: Z mléka odebereme trochu do hrnku a rozmícháme v něm mouku a solamyl. Ostatní mléko zahříváme v malém hrnci. K horkému mléku přilijeme obsah hrnku, přidáme cukr a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout a vmícháme citronovou šťávu. Máslo ušleháme s jedním vanilkovým cukrem a po lžících do něj zašleháme vychladlou kaši. Pořádně vyšleháme.
Upečený plát těsta bez ořechů pořádně pokropíme rumem (cca 1 dl i více) a rozetřeme na něj všechen krém. Přiložíme plát s ořechy a lehce přitlačíme. Necháme minimálně jeden den (lépe dva) uležet v chladu.
Těsto důkladně vypracujeme ručně, nebo vařečkou dohladka, aby se oddělovalo od nádoby. Potom ho rozválíme a potřeme na…
více o Sádlovníky z vepřového sádla
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem…
více o Blesková třešňová bublanina
Kotletky naklepeme, osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením a natřeme olejem - necháme uležet v lednici asi 2…
více o Kotletky v hořčicové omajdě
Koleno vaříme hodinu ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Po vyjmutí uděláme do kůže pár podélných zářezů…
více o Pečené koleno v pivní marinádě