Na válu zpracujeme rukama hladké těsto. Rozdělíme na poloviny. Každou polovinu položíme na plech vyložený papírem na pečení a těsto rozválíme po celém plechu.
Do kastrolu dáme máslo, med a cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme vzkypět. Přisypeme ořechy a mícháme, až se prohřejí a směs zkaramelizuje. Pozor, nesmí začít tuhnout. Horkou směs okamžitě rozložíme na celý povrch těsta na jednom plechu. Musíme pracovat rychle, směs při chladnutí tuhne a pak už se s ní nedá pohnout. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme (asi 10–12 minut) do zezlátnutí okrajů. Stejně pak upečeme i holé těsto na druhém plechu. Oba upečené pláty položíme na rovný podklad a necháme vychladnout. Po vychladnutí jsou obě placky tvrdé.
Krém: Z mléka odebereme trochu do hrnku a rozmícháme v něm mouku a solamyl. Ostatní mléko zahříváme v malém hrnci. K horkému mléku přilijeme obsah hrnku, přidáme cukr a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout a vmícháme citronovou šťávu. Máslo ušleháme s jedním vanilkovým cukrem a po lžících do něj zašleháme vychladlou kaši. Pořádně vyšleháme.
Upečený plát těsta bez ořechů pořádně pokropíme rumem (cca 1 dl i více) a rozetřeme na něj všechen krém. Přiložíme plát s ořechy a lehce přitlačíme. Necháme minimálně jeden den (lépe dva) uležet v chladu.
Česnek prolisujeme do misky, přidáme hořčici, na jemno nastrouhaný eidam a majonézu. Vše dobře promícháme. Dochutíme…
více o Česneková pomazánka se sýrem
Luštěniny přes noc namočíme do vody a druhý den ve stejné vodě uvaříme s kroupami. Před dokončením přidáme nastrouhanou…
více o Bratříčkova polévka z Hané
Do mističky dáme asi 16 dkg hrubé mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přidáme polévkovou lžíci…
více o Domácí nudle do polévky
Nastrouhaný sýr a brambory smícháme s vejcem a mlékem, přimícháme mouku s kypřidlem, vymícháme středně husté těstíčko,…
více o Bramborovo-sýrové lívance
1. V mělké nádobě smícháme dohromady med, sojovou omáčku, balsamikový ocet, zázvor, česnek s 1 lžící olivového oleje.…
více o Mahi-mahi v zázvorové glazuře