Vše nalijeme a nasypeme do formy v uvedeném pořadí a vložíme do pekárny. Program nastavíme na „Těsto“ (pokud se nám zdá těsto lepivé či suché, přidáme mouku nebo vodu tak, aby vznikla pevnější koule). Po ukončení programu vykynuté těsto vyjmeme, rozdělíme na cca 12 dílů a necháme ještě 10 minut vykynout.
Poté uválíme placičky (pomáhám si i rukou, s těstem se hezky pracuje) a rohlíky stočíme. Konce zmáčkneme do špiček. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem nebo hrubou solí s kmínem. Pečeme v horkovzdušné troubě na 180 °C 20–25 minut. Podle toho, jak kdo má rád – my raději více opečené.
Pro obměnu můžeme rohlíkové těsto omotat kolem párku nebo zapéct se slaninou a sýrem. Jsou výborné, napeču vždy z dvojité dávky, po vychladnutí je dám do mrazáku a denně tahám rodince čerstvé rohlíky k svačině.
Těsto důkladně vypracujeme ručně, nebo vařečkou dohladka, aby se oddělovalo od nádoby. Potom ho rozválíme a potřeme na…
více o Sádlovníky z vepřového sádla
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem…
více o Blesková třešňová bublanina
Kotletky naklepeme, osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením a natřeme olejem - necháme uležet v lednici asi 2…
více o Kotletky v hořčicové omajdě
Koleno vaříme hodinu ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Po vyjmutí uděláme do kůže pár podélných zářezů…
více o Pečené koleno v pivní marinádě