Z mléka, cukru a kvasnic necháme vykynout kvásek. Do mouky dáme sůl, žloutky, skleničku oleje a kvásek. Vše zpracujeme v těsto.
Děláme kuličky asi jako noky do polévky a dáváme je na vymazaný plech. Malou skleničkou děláme důlky, které plníme různými náplněmi (tvaroh, jablka, mák, džem nebo povidla.) Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem. Kdo chce, může na ně udělat drobenku.
Těsto: vše uválíme dohromady a třetinu těsta dáme ztuhnout do ledničky, zbylé těsto rozprostřeme na vymaštěný plech.
…
více o Postrouhané tvarohové řezy
Cuketu nakrájíme na kolečka, silná asi 0,5 cm. Půl množství cukety naskládáme do remosky nebo zapékací mísy, posypeme…
více o Zapečená cuketa se šunkou
1. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nadrobno ho nakrájíme.
2. Přidáme heru, mouku, pepř a kmín a pečlivě prohněteme.
…
více o Jihočeské zelňáky Jirsových