Dno dortové formy si vyložíme pečicím papírem a nasypeme směs. Pokud máte sklenici nebo hrnek s plochým dnem, použijte ji na urovnání a stlačení směsi, případně použijte lžíci nebo ruce. Hotový korpus dáme do ledničky.
Čokoládu nalámeme na malé kousky a ohřejeme buď ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě (pozor, pokud jste čokoládu nikdy v mikrovlnce neohřívali, dejte ji vždy jen na 20 sekund a pak ji zkontrolujte/promíchejte, aby se vám nespálila).
Želatinu rozmícháme v teplém mléce dle návodu na balíčku a zamícháme šlehačem do tekuté čokolády.
Pokud je na lučině vysrážená tekutina slijeme a lučinu pomocí šlehače zamícháme do čokolády.
Přidáme čerstvou šťávu z 1 pomeranče a na jemno nastrouhanou kůru ze 2 pomerančů.
Pomeranče je třeba umýt kartáčkem, pokud si nejste jistí, že nejsou chemicky ošetřené. Kůru strouhejte jen z oranžové vrstvy.
Vše důkladně smíchejte šlehačem, dokud se vše nespojí v jednolitou hmotu. Máte-li raději sladší dorty, pak případně dle chuti doslaďte prosátým moučkovým cukrem.
Směs dejte do formy na hotový korpus, zarovnejte do roviny, případně sklepejte, aby byl pěkně rovný.
Dejte chladit do lednice na minimálně 4 hodiny (lepší přes noc).
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 1 cm široké. Pekáček vymažeme tukem (sádlo či olej). Na pekáček vyskládáme…
více o Zapečené brambory se šlehačkou
Koleno očistíme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme 4 stroužky česneku, bobkový list, nové koření a pepř. Vše zalijeme…
více o Koleno z papiňáku a remosky
1. Na přípravu těsta smícháme rozinky, kandované ovoce a citrónovou kůru. Vše zalijeme rumem a necháme nejlépe přes noc…
více o Vánoční rumový chlebíček
Makrelu rozebereme do misky a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájená vajíčka, majonézu, hořčici a…
více o Rybičková pomazánka z makrely