ks
tvaroh
může být tučný i nízkotučný, balení 250 g
1
balení
bílá čokoláda
1
lžíce
med
1
plechovka
kompotované ovoce
3
ks
čerstvé ovoce
cukr
Postup přípravy receptu
Vezmeme si středně velkou mísu, nalijeme do ní smetanu nebo šlehačku a metličkou vyšleháme. Dále jemně vmícháme tvaroh, přidáme podle chuti cukr, popř. med. Pokud je náplň řídká (není krémová), přidáme ztužovač a nakonec vmícháme lžičku rumu.
Vezmeme si pekáček cca 8 cm vysoký a vyskládáme do něj na dno piškoty. Do mezer mezi nimi rozdrolíme v ruce piškoty a doplníme tak, aby nebylo vidět dno pekáčku. Pak vezmeme šťávu z kompotu (asi polovinu) a piškoty rovnoměrně polijeme, aby se násákly.
Nyní přidáme asi 4 polévkové lžíce krému a rozmažeme je rovnoměrně po vrstvě piškotů.
Poté na vrstvu krému přidáme na plátky nakrájené ovoce a zalijeme asi polovinou zbylého krému, rovnoměrně rozetřeme.
Přidáme na plátky nakrájené ovoce (např. banány) a na to znovu naskládáme piškoty a doplníme mezery mezi nimi jako předtím. Přelijeme zbytkem šťávy z ovoce, aby se rovnoměrně nasákly, opět přidáme plátky čerstvého ovoce, přelijeme zbytkem krému a rozetřeme.
Navrch dáme plátky kompotovaného ovoce nebo nasypeme nastrouhanou bílou čokoládou či mandle. Dáme do lednice vychladit, nejlépe cca na 4 hodiny.
Pokud používáme jen čerstvé ovoce, dají se piškoty namočit sirupem nebo šťávou s vodou. Piškoty musí být vždy vlhké, jinak by se nám dort rozpadl.
Rozdrobíme sušenky a smícháme s máslem a vytvoříme hutnou směs, kterou vmačkáme do formy na dort. Směs nesmí být příliš…
více o Nepečený tvarohový dort
Brambory oloupeme, nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a vejci zaděláme tužší bramborové těsto. Hned jej rozválíme na…
více o Bramborové taštičky se zelím
Nakrájenou rebarboru dáme do většího kastrolu a přidáme 200 g cukru. Přivedeme do varu, oheň stáhneme a za častého…
více o Jahodovo-rebarborové tiramisu
Česnek oloupeme, rozmáčkneme a vhodíme do hrnce společně s celým novým kořením, celým černým pepřem a bobkovými listy.…
více o Naše Rajská s vaječnými noky
Já jsem tento dort pekla a použila jsem jen polovinu všech přísad. Ale když jsem dopekla, těsto bylo velmi nízké. A to…
více o Výborný domácí krtkův dort