Cukr vyšleháme se žloutky, vanilkovým cukrem a s olejem.
Přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Vše smícháme dohromady.
Nakonec přidáme ušlehaný sníh z bílků.
Vymažeme formu a vysypeme hrubou moukou.
Nalijeme nejprve světlé těsto a polovinu obarvíme kakaem (když bude hodně světlé, přidáme více kakaa). POZOR –když dáme moc kakaa, uvnitř to bude nedopečené.
Pečeme na 175 stupňů asi 50–60 minut.
Po 45 minutách vyzkoušíme špejlí, zda na ní nezůstalo těsto. Když ano – pečeme déle.
Připravíme si čokoládovou polevu z jedné čokolády na vaření, trochy smetany (3 lžíce), čtvrtky másla a lžíce oleje (díky tomu bude lesklá a nebude praskat při krájení). Pokud chceme sladší, přidáme cukr.
Když bude poleva moc tekutá, přidáme kakao nebo čokoládu a naopak zředíme kapkou smetany nebo mléka.
Vše promícháme v lité těsto. Pekáč vymastíme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě…
více o Ořechová buchta bez vážení
Listové těsto rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm, nařežeme obdélníky nebo čtverce a dáme na plech, konce těsta přehneme…
více o Dobrota z listového těsta II.
Vejce smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a olejem. Potom přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový puding a postupně…
více o Bezlepkový ovocný koláč
Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme olej, mouku s kypřícím práškem, mléko a nakonec sníh z bílků. Na náplň si vyšleháme…
více o Bábovka s tvarohovou náplní