Rybíz propláchneme a necháme okapat. Pak vidličkou strhneme kuličky ze stonků. Lehce je rozmačkáme a posypeme želírovacím cukrem.
Pomeranč a citron opláchneme pod horkou vodou. Z každého ovoce odkrojíme tenoučkou vrstvičku kůry dlouhou asi 5 cm a nakrájíme na jemné nudličky. Pak z ovoce vylisujeme šťávu.
V hmoždíři rozdrtíme hořčičná semínka a zrnka pepře. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Rozpustíme máslo a nakrájenou cibuli v něm na středním ohni 4–5 minut smažíme, až zesklovatí.
K cibuli přilijeme citronovou a pomerančovou šťávu a přimícháme pocukrovaný rybíz. Směs ochutíme rozdrcenými hořčičnými semínky s pepřem a ostatním kořením. Necháme asi 5 minut bublat na prudkém ohni. Podle potřeby přidáme ještě trochu vody. Necháme zchladnout.
Uděláme kvásek z cukru droždí a mléka. Jakmile vzejde (dělá se pěna), tak zaděláme vláčné těsto přidáním ostatních…
více o Borůvkový koláč mojí babičky
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou…
více o Mrkvovo-pažitková pomazánka
Rozpečeme troubu.
V jedné misce smícháme všechny suché a proseté suroviny, v druhé všechny vlhké.
Do formy vysázíme…
více o Čokoládové muffiny bez másla