Opilý Izidor – Luxusní verze

3.64

hodnoceno: 14
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto:
    • 150
      g máslo
    • 4
      ks vejce
    • 70
      g polohrubá mouka
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • džem Pikantní
    • 1
      lžíce kakao
    • 120
      g mleté ořechy
    • 150
      g moučka
  • 2. Náplň
    • 250
      g máslo
    • 6
      ks vejce
    • 3
      lžíce kakao
    • 100
      g moučka
  • Poleva:
    • 100
      g máslo
    • 100
      g čokoláda na vaření
    • 1
      lžička kakao
  • 1. Náplň
    • 2
      dl hnědý rum
    • 1
      balíček vanilka
    • 200
      g mleté ořechy
    • 100
      g moučka

Postup přípravy receptu

  • Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva. Nakonec lehce vařečkou přimícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme na pečicí papír na velký plech (37×33 cm) a ve vyhřáté troubě pečeme na 180 °C, až se povrch přestane lepit (asi 10 minut). Po vychladnutí potřeme povrch korpusu džemem.
  • Suroviny na 1. náplň smícháme dohromady a opatrně naneseme na džem.
  • Na 2. náplň promícháme celá vejce, kakao a cukr, vložíme do horké vodní lázně (můžeme použít i mlékovar s dvojitým dnem) a pomalu prošleháváme metličkou, až se hmota prohřeje. Teplotu nejlépe zkusíme prstem – až začíná být horké a pálit, stáhneme z ohně. Prošleháváme a chladíme. Vychlazené přidáváme po troškách do vymíchaného změklého másla. V této fázi se někdy stává, že se krém srazí (není hladký – odděluje se). Lehce to napravíme tím, když dno šlehací mísy na chvíli vložíme do horké vody a jakmile se krém začne odspoda rozehřívat, pilně v tom místě začneme šlehat a postupně přibalujeme další a další krém. Vzniklý krém pak natřeme na ořechovou vrstvu. Dáme vychladit a nakonec polijeme čokoládovou polevou (vše rozpustíme ve vodní lázni). Po ztuhnutí rozkrájíme plát na kostičky horkým nožem.
  • Recept na Izidora (Isidora) je tu už vícekrát, ale jeho výjimečnost je v tom vaječném krému a v tom, že náplň je vyšší než těsto.
Zařazení: Zákusky Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: