Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, vmícháme mouku, ořechy, kakao a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu. Pečeme asi 12 minut, vyzkoušíme špejlí. Ještě horký plát srolujeme do rolády a necháme vychladnout. Pak rozvineme, opatrně sundáme papír, potřeme větší částí náplně, zavineme, potřeme zbytkem a posypeme ořechy. Dáme vychladit a proležet. Pak pokrájíme na slabé plátky.
Rozdrcené piškoty zalijeme vychladlou silnou kávou. Můžeme přidat i malé množství lógru. Máslo utřeme s cukrem do pěny, vmícháme namočené piškoty a ořechy, duchutíme rumem a dobře promícháme.
Postupně skládáme piškoty, smetanu s cukrem a ovoce ve vrstvách až po vrch nádoby. Poslední vrstva smetany je s kakaem.…
více o Piškotovo-smetanový dort
kralika rozsekame na porce. Doprostred pekace polozime kachnu okolo nasklademe porce kralika, pridame nakrajenou cibuli…
více o Kachna pecena s kralikem
V hrnci rozehřejeme olej, vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a zeleninu. Přidáme nové koření, pepř, bobkové listy a…
více o Králík na zakysané smetaně
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme ho s 1 lžící cukru a 2-3 lžícemi…
více o Štóla marcipánová ovocná
Na přípravu tohoto výborného cukroví se hodí nejlépe sádlo prodávané v kostkách. Nebojte se péct z této suroviny, v…
více o Sádlovky – recept po babičce