Z přísad vypracujeme těsto. Pokud použijeme vlašské ořechy, rozsekáme je v mixéru, až vznikne kompaktní mastná hmota – oříškové máslo. Přidání soli se nebojte, bez ní je těsto hluché. Necháme odpočinout v lednici. Větší formičky (lodičky, košíčky apod.) vymažeme tukem a vymačkáme do nich těsto (nerozvalujeme ho), aby vznikla prohlubeň. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 15 minut. Na krém uvaříme z mléka, pudinku, cukru a mouky kaši, kterou necháme zchladnout (během chladnutí ji prošleháváme, nejlépe elektrickým ručním šlehačem). Ušleháme šlehačku – na nejnižší obrátky šlehače, tak se nám dobře provzdušní a našlehá. Pak opatrně po částech zašleháme prochladlý pudink. Hmotu ozdobně nastříkáme do lodiček a posypeme nasekanými oříšky.
Chceme-li mít cukroví křupavé, podáváme hned. Dáváme-li přednost proleželému moučníku, necháme alespoň 2 dny uležet.
Cukr, žloutky a máslo vyšleháme do pěny. Můžeme přidat 1–3 lžíce horké vody, lépe se pak těsto šlehá.
Přidáme mouku s…
více o Beránek z těsta na bábovku
Bílky se špetkou soli šleháme, až se vytvoří sníh přidáme cukr a vyšleháme to tuhého sněhu. Po jednom zašleháme žloutky…
více o Pikantní ořechová roláda
Těsto připravíme tak, že smícháme vajíčka s cukrem a sádlem, poté šleháme tak dlouho, aby cukr nekřupal mezi zuby (tak…
více o Košíčky maďarské babičky
Na vepřovém sádle si osmahneme cibuli, přidáme na drobno nakrájenou kapustu, promícháme, přidáme sůl, protlačený česnek…
více o Kapustový prívarok podle mě