Droždí s cukrem a trochou teplého mléka a lžící mouky promícháme a zakryté necháme 15 minut stát, než vyběhne kvásek.
Ke kvásku přidáme ostatní ingredience – mouku, máslo (přidáváme rozehřáté a vlažné, nikoliv horké), žloutky, sůl. Vypracujeme hladké těsto, které zakryjme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí promícháme.
Vykynuté těsto rozválíme na vále na tenký obdélník, potřeme ho rozkvedlaným vejcem a posypeme směsí – nahrubo umletými oříšky, skořicí a krystalovým cukrem (část si necháme na závěrečné posypání). Těsto zabalíme do rolády, z níž krájíme asi 1 cm široké kusy, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný máslem). Necháme ještě 15 minut kynout, potřeme vejcem a posypeme zbytkem skořicového cukru a oříšků.
Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přelijeme trochou mléka a smícháme s droždím. Necháme asi 10 minut…
více o Skořicoví šneci s polevou
Žampiony oloupeme a zbavíme je nožiček, které pokrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibuli, až trošku zezlátne…
více o Žampiony plněné šunkou a nivou
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým aroma do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme…
více o "POLÁRKA" vanilkové řezy