g
strouhanka
nebo lépe čerstvě rozmixované housky kaiserky (ovšem pak větší množství)
2
lžíce
petrželka
čerstvá
4
lžíce
smetana ke šlehání
2
ks
šalotka
pepř mletý
čerstvě mletý
2
lžíce
brusinkový kompot
mořská sůl
200
g
lišky
čerstvé
80
g
mleté lískové ořechy
8
ks
jelení maso
řízky z kýty po 60 g
Postup přípravy receptu
Lišky řádně očistíme od hlíny a jehličí, šalotky nasekáme na kostičky, šlehačku ušleháme, petrželku nasekáme.
V pánvičce rozpustíme 3 lžíce másla, ve kterém osmažíme lišky společně s nasekanými šalotkami. Poté zalijeme Madeirou a zvěřinovým vývarem. Vaříme, než se vypaří asi třetina tekutiny a ochutíme solí a pepřem. Vmícháme brusinky, petrželku a 2 lžíce z ušlehané šlehačky. Stáhneme teplotu a vaříme do naší oblíbené konzistence. Vzápětí přikryjeme, aby omáčka nevychladla.
Mezitím na jednom talíři smícháme strouhanku či umixované housky s oříšky. V dalším hlubokém talíři ušleháme vejce s trochou soli, přidáme do něj zbylou ušlehanou šlehačku a jen mírně vidličkou protáhneme vejci. Na třetí talíř si přichystáme mouku.
Jelení řízky dle potřeby naklepeme, jen mírně osolíme a opepříme. Mějme v paměti, že vaječná směs je již ochucená. Poté řízky obalíme v mouce, protáhneme vaječnou směsí a obalíme v oříško-strouhankové či oříško-houskové směsi. Jen mírně bez většího nátlaku přitlačíme a ihned smažíme v rozpáleném rozpuštěném másle dozlatova (asi 2 minuty z každé strany). Kuchyňským papírem je zbavíme přebytečného tuku. Liškovou omáčku rozdělíme na talíře a na ni položíme po dvou řízcích. Můžeme podávat se špeclemi či brambory vlastní volby.
Podle množství zbylé bramborové kaše dáme 1-3 vejce, muškátový oříšek, sůl, petrželku a mouky tolik, aby vzniklo husté…
více o Smažené noky z bramborové kaše
Připravíme si kvásek (rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka se špetkou cukru), mouku dáme do mísy a přidáme…
více o Slaný závin s vinnou klobásou
hřebíček, pepř, zázvor a skořici zalijeme 0,5l vody, uvedeme do varu a 5 minut povaříme. Poté odstavíme z plotny, ihned…
více o Orientální nápoj pro zahřátí
Vločky v osolené vodě uvaříme na velmi hustou kaši a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na drobno, rozškvaříme,…
více o Karbanátky z ovesných vloček
1) Připravíme si těsto. Vajíčka s cukrem si vyšleháme do pěny, postupně přidáme teplou vodu a olej. Nakonec přidáváme…
více o Jednoduché pudinkové kostky
Maso pokrájíme na plátky, po stranách plátky nakrojíme, naklepeme je, osolíme a opepříme. Špek pokrájíme nadrobno a s…
více o Cibulovo-česnekové plátky