g
strouhanka
nebo lépe čerstvě rozmixované housky kaiserky (ovšem pak větší množství)
2
lžíce
petrželka
čerstvá
4
lžíce
smetana ke šlehání
2
ks
šalotka
pepř mletý
čerstvě mletý
2
lžíce
brusinkový kompot
mořská sůl
200
g
lišky
čerstvé
80
g
mleté lískové ořechy
8
ks
jelení maso
řízky z kýty po 60 g
Postup přípravy receptu
Lišky řádně očistíme od hlíny a jehličí, šalotky nasekáme na kostičky, šlehačku ušleháme, petrželku nasekáme.
V pánvičce rozpustíme 3 lžíce másla, ve kterém osmažíme lišky společně s nasekanými šalotkami. Poté zalijeme Madeirou a zvěřinovým vývarem. Vaříme, než se vypaří asi třetina tekutiny a ochutíme solí a pepřem. Vmícháme brusinky, petrželku a 2 lžíce z ušlehané šlehačky. Stáhneme teplotu a vaříme do naší oblíbené konzistence. Vzápětí přikryjeme, aby omáčka nevychladla.
Mezitím na jednom talíři smícháme strouhanku či umixované housky s oříšky. V dalším hlubokém talíři ušleháme vejce s trochou soli, přidáme do něj zbylou ušlehanou šlehačku a jen mírně vidličkou protáhneme vejci. Na třetí talíř si přichystáme mouku.
Jelení řízky dle potřeby naklepeme, jen mírně osolíme a opepříme. Mějme v paměti, že vaječná směs je již ochucená. Poté řízky obalíme v mouce, protáhneme vaječnou směsí a obalíme v oříško-strouhankové či oříško-houskové směsi. Jen mírně bez většího nátlaku přitlačíme a ihned smažíme v rozpáleném rozpuštěném másle dozlatova (asi 2 minuty z každé strany). Kuchyňským papírem je zbavíme přebytečného tuku. Liškovou omáčku rozdělíme na talíře a na ni položíme po dvou řízcích. Můžeme podávat se špeclemi či brambory vlastní volby.
Všechny přísady na těsto smícháme. Mléko dáme podle potřeby, těsto nemá být tuhé, ale ani řídké, asi jako piškotové.…
více o Jogurtový koláč s rebarborou
Salám nakrájíme na malé nudličky. Dáme na rozpálený olej, zprudka orestujeme a přidáme nakrájenou cibuli, žampiony a…
více o Potěšení pekelníka Pelešníka
Žloutky i s cukrem (trochu cukru odebereme na kvásek) mícháme do pěny, přidáme tuk, rum, sůl, citronovou kůru a mícháme…
více o Šišky s jahodovou pěnou
**Korpus: ** vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, kakao a mouku s kypřidlem, zamícháme a těsto vlijeme…
více o Banánová bleskovka – dort
Ze snítek otrhejte lístky bylinek a nahrubo nasekejte. Do mixeru dejte dijonskou hořčici, přidejte sůl, pepř a nasekané…
více o Country marináda s tymiánem