g
strouhanka
nebo lépe čerstvě rozmixované housky kaiserky (ovšem pak větší množství)
2
lžíce
petrželka
čerstvá
4
lžíce
smetana ke šlehání
2
ks
šalotka
pepř mletý
čerstvě mletý
2
lžíce
brusinkový kompot
mořská sůl
200
g
lišky
čerstvé
80
g
mleté lískové ořechy
8
ks
jelení maso
řízky z kýty po 60 g
Postup přípravy receptu
Lišky řádně očistíme od hlíny a jehličí, šalotky nasekáme na kostičky, šlehačku ušleháme, petrželku nasekáme.
V pánvičce rozpustíme 3 lžíce másla, ve kterém osmažíme lišky společně s nasekanými šalotkami. Poté zalijeme Madeirou a zvěřinovým vývarem. Vaříme, než se vypaří asi třetina tekutiny a ochutíme solí a pepřem. Vmícháme brusinky, petrželku a 2 lžíce z ušlehané šlehačky. Stáhneme teplotu a vaříme do naší oblíbené konzistence. Vzápětí přikryjeme, aby omáčka nevychladla.
Mezitím na jednom talíři smícháme strouhanku či umixované housky s oříšky. V dalším hlubokém talíři ušleháme vejce s trochou soli, přidáme do něj zbylou ušlehanou šlehačku a jen mírně vidličkou protáhneme vejci. Na třetí talíř si přichystáme mouku.
Jelení řízky dle potřeby naklepeme, jen mírně osolíme a opepříme. Mějme v paměti, že vaječná směs je již ochucená. Poté řízky obalíme v mouce, protáhneme vaječnou směsí a obalíme v oříško-strouhankové či oříško-houskové směsi. Jen mírně bez většího nátlaku přitlačíme a ihned smažíme v rozpáleném rozpuštěném másle dozlatova (asi 2 minuty z každé strany). Kuchyňským papírem je zbavíme přebytečného tuku. Liškovou omáčku rozdělíme na talíře a na ni položíme po dvou řízcích. Můžeme podávat se špeclemi či brambory vlastní volby.
Vše promícháme v lité těsto. Pekáč vymastíme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě…
více o Ořechová buchta bez vážení
Vymícháme cukr s tukem, pak v míse nasledně smícháme všechny ingrediencie spolu. Tvarujeme malé kuličky, které stlačíme…
více o Celozrnná vánoční kolečka
Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme…
více o Medové perníčky hned k jídlu
V horké lázni si roztopíme čokoládu a tuk (horká lázeň je hrnec s vodou, ve kterém je menší hrnec, kam si dáme čokoládu…
více o Piškotové dezertíky na špejli