Bílky ušleháme zvlášť, dáme nad páru a vmícháme cukr, ořechy, strouhanku a kakao. Mícháme, až je směs horká, odstavíme, necháme mírně vychladnout. Dáme do sáčku nebo zdobičky, stříkáme na plech (pečicí papír) středně silné tyčinky kousek od sebe, nabydou. Jemně sušíme v troubě při cca 160 °C. Po vyndání z trouby jsou měkké, ale po chvíli ztvrdnou na kámen. Sundaváme z papíru až vychladlé.
Pečeme alespoň 14 dní předem, klidně i dříve, uložíme. Těsně před Vánoci (1–2 dny) zdobíme krémem: vejce, cukr a vanilkový cukr šleháme v páře do zhoustnutí. Vychladlé zašleháme do 1 másla, přidáme kakao nebo kávu podle chuti. Vychladíme. Stříkáme ozdobně na korpusy, namáčíme celé do čokolády (kromě spodní strany).
Možná jsou trochu pracnější, ale je to asi nejlepší cukroví, co mám. Musím péct každé Vánoce a jedna dávka nestačí.
Z bílku ušleháme sníh a ten spojíme se všemi ingrediencemi. Z ořechového těsta tvoříme válečky, které pozvolna stočíme…
více o Ořechové rohlíčky (Pařížské)
Přebrané, oprané a namočené fazole uvaříme doměkka (nerozvaříme) a necháme vychladnout. Scedíme je, v míse smícháme s…
více o Fazolový salát se slaninou
Oloupeme brambory, rozkrojíme a dáme vařit do menšího množství vody. Když se začnou vařit přidáme na kousky nakrájené…
více o Zdravý vodník pro nejmenší
Polovinu čokolády (200 g) dáme do ohnivzdorné mísy společně s máslem a nízkém plameni rozehříváme do té doby, než nám…
více o Výborné čokoládové brownies