Bílky ušleháme zvlášť, dáme nad páru a vmícháme cukr, ořechy, strouhanku a kakao. Mícháme, až je směs horká, odstavíme, necháme mírně vychladnout. Dáme do sáčku nebo zdobičky, stříkáme na plech (pečicí papír) středně silné tyčinky kousek od sebe, nabydou. Jemně sušíme v troubě při cca 160 °C. Po vyndání z trouby jsou měkké, ale po chvíli ztvrdnou na kámen. Sundaváme z papíru až vychladlé.
Pečeme alespoň 14 dní předem, klidně i dříve, uložíme. Těsně před Vánoci (1–2 dny) zdobíme krémem: vejce, cukr a vanilkový cukr šleháme v páře do zhoustnutí. Vychladlé zašleháme do 1 másla, přidáme kakao nebo kávu podle chuti. Vychladíme. Stříkáme ozdobně na korpusy, namáčíme celé do čokolády (kromě spodní strany).
Možná jsou trochu pracnější, ale je to asi nejlepší cukroví, co mám. Musím péct každé Vánoce a jedna dávka nestačí.
Z bílku ušleháme sníh a ten spojíme se všemi ingrediencemi. Z ořechového těsta tvoříme válečky, které pozvolna stočíme…
více o Ořechové rohlíčky (Pařížské)
Vepřové maso naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme. Horní stranu pomažeme plnotučnou hořčicí, pokladme kysané zelí…
více o Vepřové závitky se zelím
Palačinky usmažíme běžným způsobem z uvedených ingrediencí. Odkládám je na papírový ubrousek - aby vpil přebytečný olej…
více o Zapečené palačinky s brokolicí
Vejce rozdělíme, bílky dáme do jedné mísy, žloutky do druhé. Ke žloutkům přisypte mouku, prášek do pečiva, přilijte…
více o Lívance podle Jamie Olivera
V míse si připravíme podoubnou směs jako na sekanou: mleté maso, 2-3 lžičky soli, pepř, koření na mleté maso a česnek…
více o Zapečená cuketa s mletým masem