V mléku uděláme kvásek ze lžičky cukru a lžičky hladké mouky. Smícháme obě mouky (hladkou bílou a hladkou kukuřičnou) s práškem do pečiva, solí, přidáme kvásek, olej a trošku vlažné vody, aby těsto bylo hladké a pružné. Zpracujeme a necháme vykynout na teplém místě. Po vykynutí ještě jednou promneme. Pak těsto rozdělíme na cca 5–6 bochánků. Z každého vyválíme váleček a začneme jej motat od držáku na velkou kovovou jehlu na špízy. Jehlu předtím potřeme olejem. Jednou omotáme, přidáme olivu a opakujeme až do druhého konce jehly. Pomažeme vajíčkem a posypeme, čím chceme. Pečeme na 200 stupňů dozlatova. Po částečném vychladnutí opatrně vyndáme jehlu. Když nemáme jehly, můžeme motat na špejle, které také potřeme olejem.
Ve větší misce společně našlehejte olivový olej, balzamikový ocet, hořčici a česnek. Medailonky z obou stran osolte a…
více o Vepřové medailonky s olivami
Odkrojíme špičky rohlíků a každý rohlík nakrájíme na 10 koleček.
Kolečka namažeme máslem.
Na každou jednohubku dáme…
více o Salámové jednohubky s olivami
Předehřejeme troubu (horkovzdušnou na 160 °C). Kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Cukr, heru a celá…
více o Nutelové řezy s vůní skořice
Uvařenou rýži necháme vychladnout, promícháme s ovocem nakrájeným na kousky. Přidáme rozinky (nejlepší jsou spařené a…
více o Ovocný salát pro zimní večery
Krajíčky chleba diagonálně nakrájíme na trojúhelníky. V hlubokém talíři rozkvedláme vejce se solí. Do druhého talíře…
více o Opečené toasty s mozzarellou
Králíka rozporcujeme, z trupu připravíme vývar. Pokud nemáme celého dáme kýta, hřbety a podlejeme vodou. Porce osolíme,…
více o Králík – slintající soused
1. Na přípravu těsta smícháme rozinky, kandované ovoce a citrónovou kůru. Vše zalijeme rumem a necháme nejlépe přes noc…
více o Vánoční rumový chlebíček