V mléku uděláme kvásek ze lžičky cukru a lžičky hladké mouky. Smícháme obě mouky (hladkou bílou a hladkou kukuřičnou) s práškem do pečiva, solí, přidáme kvásek, olej a trošku vlažné vody, aby těsto bylo hladké a pružné. Zpracujeme a necháme vykynout na teplém místě. Po vykynutí ještě jednou promneme. Pak těsto rozdělíme na cca 5–6 bochánků. Z každého vyválíme váleček a začneme jej motat od držáku na velkou kovovou jehlu na špízy. Jehlu předtím potřeme olejem. Jednou omotáme, přidáme olivu a opakujeme až do druhého konce jehly. Pomažeme vajíčkem a posypeme, čím chceme. Pečeme na 200 stupňů dozlatova. Po částečném vychladnutí opatrně vyndáme jehlu. Když nemáme jehly, můžeme motat na špejle, které také potřeme olejem.
Ve větší misce společně našlehejte olivový olej, balzamikový ocet, hořčici a česnek. Medailonky z obou stran osolte a…
více o Vepřové medailonky s olivami
Odkrojíme špičky rohlíků a každý rohlík nakrájíme na 10 koleček.
Kolečka namažeme máslem.
Na každou jednohubku dáme…
více o Salámové jednohubky s olivami
Anglickou slaninu nakrájenou na silnější plátky (nejlépe z Billa) nakrájíme na pruhy dle chuti. 1/4 orestujeme opepřené…
více o Špagety Carbonara – snadno
Salám nakrájíme na kolečka a ta pokrájíme na proužky. Rozpůlíme papriky, odstraníme jadérka a lusky omyjeme. Pokrájíme…
více o Maďarský paprikový salát
Odblaněná vepřová játra nakrájíme na kousky a orestujeme doměkka s jemně nasekanou cibulí. Směs dohladka rozmixujeme,…
více o Paštika z vepřových jater
Na cibuli osmahneme anglickou, cibuli, žampiony a játra. Osolíme, opepříme, zalejeme trochou vody, přisypeme petrželku,…
více o Maminčino kuře s brambory