V mléku uděláme kvásek ze lžičky cukru a lžičky hladké mouky. Smícháme obě mouky (hladkou bílou a hladkou kukuřičnou) s práškem do pečiva, solí, přidáme kvásek, olej a trošku vlažné vody, aby těsto bylo hladké a pružné. Zpracujeme a necháme vykynout na teplém místě. Po vykynutí ještě jednou promneme. Pak těsto rozdělíme na cca 5–6 bochánků. Z každého vyválíme váleček a začneme jej motat od držáku na velkou kovovou jehlu na špízy. Jehlu předtím potřeme olejem. Jednou omotáme, přidáme olivu a opakujeme až do druhého konce jehly. Pomažeme vajíčkem a posypeme, čím chceme. Pečeme na 200 stupňů dozlatova. Po částečném vychladnutí opatrně vyndáme jehlu. Když nemáme jehly, můžeme motat na špejle, které také potřeme olejem.
Ve větší misce společně našlehejte olivový olej, balzamikový ocet, hořčici a česnek. Medailonky z obou stran osolte a…
více o Vepřové medailonky s olivami
Odkrojíme špičky rohlíků a každý rohlík nakrájíme na 10 koleček.
Kolečka namažeme máslem.
Na každou jednohubku dáme…
více o Salámové jednohubky s olivami
Naklepeme kuřecí maso - lépe je ho naříznout tak, aby zabíralo co největší plochu a nebylo vysoké (z praktických důvodů…
více o Kuřecí prsíčka s překvapením
Cukr, vejce vyšleháme, postupně přiléváme mléko a olej. Pak přidáme přesnídávku a nakonec mouku s práškem do pečiva.
…
více o Rychlé řezy z přesnídávky
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo utřeme do pěny, přidáme tvaroh, ořechy - mleté i sekané, tuhý sníh z bílků, mouku…
více o Tvarohové řezy s rozinkami
Švestky zalejeme horkou vodou spolu s troškou slivovice (nemusí být). Po 20 minutách švestky vyjmeme a opatrně, ale…
více o Švestička v křupavé slanině