Uvařené vychladlé brambory najemno nastrouháme a smícháme s moukou, tukem, vajíčkem. Přidáme drcený kmín a sůl. Necháme odpočinout v ledničce asi 1 hodinu. Poté vyválíme na tenký plát a nakrájíme tenké proužky. Můžou se vykrajovat i malé tvary. Přeneseme na vymaštěný pekáč. Pomažeme vajíčkem, trochu posypeme solí a tím, co máme rádi – např. kmín, sezam, strouhaný sýr.
Dělám to i z brambor, které zbydou od oběda. Když nemám moc času, tak těsto rozdělím na dvě části = dva plechy a vyválím ho přímo na plechu, potom rádýlkem udělám asi 1,5 pásky, potřu vajíčkem, posypu a šup do trouby. 250 g brambor – tj. asi 5 brambor jako pěst.
Těsto důkladně vypracujeme ručně, nebo vařečkou dohladka, aby se oddělovalo od nádoby. Potom ho rozválíme a potřeme na…
více o Sádlovníky z vepřového sádla
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem…
více o Blesková třešňová bublanina
Kotletky naklepeme, osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením a natřeme olejem - necháme uležet v lednici asi 2…
více o Kotletky v hořčicové omajdě
Koleno vaříme hodinu ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Po vyjmutí uděláme do kůže pár podélných zářezů…
více o Pečené koleno v pivní marinádě