Oloupané brambory (syrové) pokrájíme na menší kusy, dáme do pekáčku s olejem a pečeme v předehřáté troubě skoro do měkka, odkryté, aby se na nich dělala i zlatavá kůrčička. Občas promícháme a ke konci pečení i osolíme a okořeníme.
Slaninu pokrájíme na slabší plátky (nebo menší kousky) a brambory s ní posypeme. Dáme do trouby opéct, aby křupala. Nakonec brambory zasypané slaninou ještě posypeme nastrouhanou nivou a roztavíme na minutku v troubě.
Podáváme se zeleninovým salátem nebo kompotem.
Množství surovin záleží na počtu osob. Pokud používáme směs koření se solí, už nesolíme. Pokud použijeme například jen papriku, pak osolíme.
Jablka nakrájíme na kousky, posypeme cukrem a opečeme na 2 plátcích slaniny nakrájených na kostky. 3 plátky slaniny…
více o Jablka se slaninou a brambory
Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtverce velké tak, abychom do něj mohli zabalit celý hermelín, posypeme kořením …
více o Hermelín v listovém těstíčku
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, sůl, špetku…
více o Výborná chlebíčková pomazánka
Maso očistíme, omyjeme a důkladně osušíme. Ze všech stran osolíme, a poválíme v hladké mouce (přebytek otřepeme). Maso…
více o Editina myslivecká svíčková
Cibuli a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a společně orestujeme. Přidáme propláchnuté červené fazole (bez nálevu…
více o Bretaňský fazolový salát
Rýži dáme předvařit cca na 15 minut do vody s masoxem. Kontrolujeme, aby se nepřipálila, můžeme podlévat trochou vody.…
více o Zbytkové rizoto (dietní)