Maso naložíme nejlépe den předem do marinády ze soli, pepře a másla (lze zaměnit za pikantnější již prodávané marinády). Maso vložíme do pekáče, přidáme kousek másla a lehce podlijeme. Vepřové maso dáme péct při 220 °C nejméně na 1,5 hodiny. Následně podléváme dle potřeby.
Během toho si nakrájíme cibuli a dáme ji smažit na másle. Přidáme na plátky nakrájené houby (nejlépe čerstvé či mražené). Poté, co obojí zezlátne, zalijeme šlehačkou (případně smetanou na vaření), přidáme rozpuštěný masox a trochu pepře. Přivedeme k varu a postupně přes sítko (při současném míchání) přidáme hladkou mouku. Poté vaříme za občasného míchání na mírném ohni.
Upečené maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky. Velmi důležitá je šťáva z výpeku, kterou rovněž nalijeme do omáčky, poté chvíli vaříme společně. Dosolíme, dopepříme.
Povidla rozvaříme s 200 ml vody, přidáme koření a lžíci strouhanky a vaříme do zhoustnutí. Ořechy umeleme a smícháme s…
více o Nákyp s povidly a ořechy
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo utřeme do pěny, přidáme tvaroh, ořechy - mleté i sekané, tuhý sníh z bílků, mouku…
více o Tvarohové řezy s rozinkami
Toto množství je na jeden dort, doma ale dělám 2 naráz. Jednak protože se jeden rychle sní a dělat z dvojité dávky je i…
více o Kávový dort pro babičku
Těsto smíchejte pomocí mixéru, nalijte na hlubší plech vyložený pečícím papírem a upečte - horkovzdušná trouba 175st…
více o Vláčný perník podle Moniky
Uvaříme těstoviny, voda může být osolená, já jí ale nesolím. Vymažeme pekáč lžičkou olivového oleje, ale nemusí být,…
více o Zapečené těstoviny s tuňákem