Maso naložíme nejlépe den předem do marinády ze soli, pepře a másla (lze zaměnit za pikantnější již prodávané marinády). Maso vložíme do pekáče, přidáme kousek másla a lehce podlijeme. Vepřové maso dáme péct při 220 °C nejméně na 1,5 hodiny. Následně podléváme dle potřeby.
Během toho si nakrájíme cibuli a dáme ji smažit na másle. Přidáme na plátky nakrájené houby (nejlépe čerstvé či mražené). Poté, co obojí zezlátne, zalijeme šlehačkou (případně smetanou na vaření), přidáme rozpuštěný masox a trochu pepře. Přivedeme k varu a postupně přes sítko (při současném míchání) přidáme hladkou mouku. Poté vaříme za občasného míchání na mírném ohni.
Upečené maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky. Velmi důležitá je šťáva z výpeku, kterou rovněž nalijeme do omáčky, poté chvíli vaříme společně. Dosolíme, dopepříme.
Brambory oloupeme, nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a vejci zaděláme tužší bramborové těsto. Hned jej rozválíme na…
více o Bramborové taštičky se zelím
Paprikové lusky nasucho opražíme na pánvi až začnou hnědnout. Vložíme je do igelitového sáčku a necháme zapařit. Poté z…
více o Pařené papriky (Bulharsko)
Vše smíchat dohromady, nalít do lahve a užít si pěkné Vánoce!
Je možné část Salka vyměnit za pikao, nebo Tatra mléko…
více o Vaječný likér snadno a rychle
Z oleje a polohrubé mouky uděláme zásmažku a necháme ji vychladnout. Přidáme větší část kopru. Přidáme vodu. Rozmícháme…
více o Babiččina koprová omáčka
Jemně pokrájený špek společně s pokrájenou cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme osmažit i na kostičky, nudličky či…
více o Dušené vepřové maso s hlívou